sunnuntai 26. lokakuuta 2014

VKO 43 - RAVIURHEILUN TULEVAISUUTTA POHTIMASSA

Kävimme perjantaina Pilvenmäellä kuuntelemassa paneelikeskustelua raviurheilun nykytilasta ja tulevaisuudesta. Lopuksi Lähdekorpi ja Nieminen keskustelivat hevosen valmennuksesta. Paneelissa keskustelemassa olivat Kari Lähdekorpi, Markku Nieminen, Jari Isometsä, Reima Kuisla, Kari Laurila sekä Pertti Koskenniemi.

Tehtäväksi tuli pohtia ravivalmentajan sidosryhmiä.

Hevosala vaikuttaa välillisesti moniin muihinkin aloihin. Suomessa on 16 000 tallia ja 3000 osa- tai kokoaikaisesti toimivaa hevosyritystä. Kilpailulisenssin omaavia ravivalmentajia maassamme on 7 500 , joista ammattivalmentaja lisenssi on 160. Yli puolet hevosistamme ovat ravureita ja niiden parissa toimii noin 50 000 suomalaista. Raveja seuraa vuosittain 750 000 katsojaa. Hevosala työllistää yli 15 000 henkilöä ja hevosten rehujen tuottamiseen tarvitaan 100 000 Ha peltoa.

Maatalouden lisäksi Hevosala työllistää välillisesti mm. rakennusteollisuutta, kuljetusfirmoja, autoteollisuutta (hevoskuljetusautot, trailerit) sekä mediaa.

Hevosalan hyvinvointi on riippuvainen myös yleisestä taloustilanteesta ja asiakkaiden ostovoima.


Ravitalli on palveluyritys, jolle asiakkaat eli hevosenomistajat ovat elinehto. Pitkäaikaiset, säännöllisesti laskunsa maksavat asiakkaat ovat valmentajalle kullanarvoisia. 

Hyvä henkilökunta eli hevosenhoitajat ovat arjen toiminnan kannalta erittäin tärkeitä. Työvoima on kallista, joten hyvään, osaavaan henkilökuntaan kannattaa panostaa.

Tavarantoimittajien ja palveluntarjoajien kanssa kannattaa luoda pitkäaikaisia asiakassuhteita. Saman eläinlääkärin ja kengittäjän käytöstä voi olla etua, koska he tuntevat hevoset pidemmältä ajalta. Eri eläinlääkärit voivat olla erikoistuneita eri osa-alueisiin, mitä kannattaa toisaalta hyödyntää. 

Yhteistyö muiden valmentajien kanssa voi olla opettavaista, aikaa ja rahaa säästävää. Esimerkiksi pidemmät ravireissut kannattaa tehdä kimppakyydeillä ja yhteisistä rehutilauksista voi rahdin osuutta saada laskettua. Joskus valmentajat auttavat asiakkaitaan valitsemaan varsoja, jolloin informaation kulku kasvattajien ja valmentajien välillä helpottaa varsan valitsemisprosessia. Sponsori-sopimuksista voi saada yritykselle lisärahoitusta mainosnäkyvyyttä vastaan. 

Muutokset lainsäädännössä voivat vaikuttaa myös hevosalan yrityksiin. Oman kotikunnan kaavoitus ym. päätökset vaikuttavat valmentajan toimintaan. Hippos toimii raviurheilun pääorganisaationa ja rekisteröi varsat. Raviurheilu rahoitetaan enimmiltä osin pelituloilla. Fintoto organisoi hevospelit ja osa pelituloista ohjataan palkintoihin. Laskeneet pelivaihdot ovat johtaneet myöskin palkintotasojen romahtamiseen.

VKO 42 - Patologina

 Tällä viikolla meillä oli taas lähiopetusjakso eli teoriatunteja työssäoppimisen lisäksi.

Teoriaopinnot alkoivat Kari Haimin luennolla urheilupohjista. Kengityksen tunnilla availtiin teurasjalkoja ja Seppo Hyypän tunneilla käytiin ensin kaviosairauksia luokassa ja sitten tallissa käytännön anatomiaa ja rakennearvostelua. Sitten kävimme vielä katsomassa hevosen ruumiinavausta, jossa näki miten lihaksisto siellä nahan alla oikeasti on. Huippu mielenkiintoista!!

Koska kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, teen tälläkertaa tästä vähän kuvapainoitteisemman..
Kuvista osa on omia, osa luokkatoverini Susanna Suomen ottamia. Kiitos Susanna kuvista :)

 Suluissa jänteiden ja siteiden kiinnittymiskohdat. Syväkoukistajajänne kiinnittyy kavioluun pohjaan, mikä on vähän huonosti piirretty piirroskuvassa.


 Vuohisnivelen ja jännetupen turvotuksen tutkiminen. Nivel hankositeen etupuolella, jännetuppi takapuolella.

 Pinnallinen ja syväkoukistaja jänne kulkevat toistensa lomitse

 Koukistajajänteessä oli havaittavissa selkeästi sen säikeisyys. Diagnosoimme tälle vanhan jännevamman, mutta eläinlääkärin mukaan kyseessä on todennäköisesti vanha hevonen, mutta varsinaista jännevammaa siinä ei ole.

 Kahden eri hevosen koukistajajänteen poikkileikkaukset. Alempi sama kuin yllä olevassa kuvassa.

 Yllä ojentajat, keskellä koukistajat alinna hankoside + nuljuluut. Ojentaja jänteet ovat selkeästi ohkasemmat, eikä niihin tule rasitusvammoja, sillä ne työskentelevät jalan ollessa ilmassa, eivätkä kuormitu samalla tavalla kuin koukistajat ja hankoside.

 Nuljuluut

Nivelnesteen tulee olla sitkoista, eikä liian vetistä. Susanna kokeilee tässä nivelnestettä ja hyvin venyy :)
 Ruston paksuus on ainoastaan muutamia millejä. edessä hiottu rustopinta pois ja luu näkyy. Taustalla kengitysnaulan pää uppoaa rustoon ainoastaan pari milliä.

 Terve rustopinta on kirkkaan harmaa, kellertävyys viittää ongelmiin nivelessä. Vasemmalla vähän kellertävyyttä, oikealla väri parempi. (kuluma hiottu itse)

 Tässä nivelrikkomuutoksia


Kavion poikkileikkaus.

Kaulasta aloitettu lihasten erottelu. rasvakudoksen päällä kyljessä näkyy ohuita iholihaksia, jotka esim. värisyttävät iholta kärpäsiä.

Valokuvissa kolmiuloitteisuus kärsii.. :/ Lavan lihaksistoa.


Katso nämä erinomaiset videot youtubesta:
3D mallinnos hevosen jalan siteistä ja jänteistä
Inside Nature's Giants: Racehorse

maanantai 13. lokakuuta 2014

Vko 39 täydennystä

No niin, täydennyksenä vielä, kun en ollut tehtävänantoa kunnolla lukenut.. :D

Työhyvinvointi koostuu fyysisestä ja henkisestä jaksamisesta työssä.

Hevosalan on fyysisesti kuormittavaa työtä. Työpäivät venyvät monessa paikassa pitkiksi ja ravireissut venyvät usein yömyöhälle, jolloin yöunet saattavat jäädä lyhyiksi. Töitä tehdään myös viikonloppuisin ja pyhinä. Työnteon puitteet tulisi koettaa luoda sellaisiksi, että fyysinen kuormittavuudesta saataisiin minimoitua. Esimerkiksi lantalan olisi hyvä olla sellainen, että kottikärryjä ei tarvitse työntää kilometritolkulla kapealla laudalla lantavuorien päälle.

Psyykkiseen jaksamiseen vaikuttavat erityisesti työilmapiiri ja motivaatio työtä kohtaan. Yhteishenki työpaikalla tulisi olla hyvä. Ylimääräistä stressiä työstä tulisi välttää esim. Sillä, että työtehtävät ovat selkeästi jaettu ja työtehtäviin on saatu tarpeellinen perehdytys. Motivaatiota voidaan ylläpitää työtehtävien riittävällä haasteellisuudella, pienellä vaihtelulla, työntekijän arvostuksella, sekä palautteen antamisella.

Hevosopistolla ylityötunnit pidetään vapaina. Vapaapäivistä on mielestäni enemmän hyötyä, jos ne pystyy pitämään putkeen. Yhden päivän vapailla siellä täällä ei oikein vielä pääse irti työkuvioista. Mikäli tallilla on eri vuoroja, voisi ravipäivien jälkeen joku raveissa olleista mahdollisesti tulla myöhemmin alkavaan vuoroon, jolloin yö ei jää ihan niin lyhyeksi. Työnantajan tulee puuttua, mikäli työilmapiirissä on ongelmia. Ammattiliitot ovat työntekijän tukena ja työehtosopimuksessa määritetään esimerkiksi työajasta. Hevosalat kuuluvat puuliittoon.