Työhyvinvointi koostuu fyysisestä ja henkisestä jaksamisesta työssä.
Hevosalan on fyysisesti kuormittavaa työtä. Työpäivät venyvät monessa paikassa pitkiksi ja ravireissut venyvät usein yömyöhälle, jolloin yöunet saattavat jäädä lyhyiksi. Töitä tehdään myös viikonloppuisin ja pyhinä. Työnteon puitteet tulisi koettaa luoda sellaisiksi, että fyysinen kuormittavuudesta saataisiin minimoitua. Esimerkiksi lantalan olisi hyvä olla sellainen, että kottikärryjä ei tarvitse työntää kilometritolkulla kapealla laudalla lantavuorien päälle.
Psyykkiseen jaksamiseen vaikuttavat erityisesti työilmapiiri ja motivaatio työtä kohtaan. Yhteishenki työpaikalla tulisi olla hyvä. Ylimääräistä stressiä työstä tulisi välttää esim. Sillä, että työtehtävät ovat selkeästi jaettu ja työtehtäviin on saatu tarpeellinen perehdytys. Motivaatiota voidaan ylläpitää työtehtävien riittävällä haasteellisuudella, pienellä vaihtelulla, työntekijän arvostuksella, sekä palautteen antamisella.
Hevosopistolla ylityötunnit pidetään vapaina. Vapaapäivistä on mielestäni enemmän hyötyä, jos ne pystyy pitämään putkeen. Yhden päivän vapailla siellä täällä ei oikein vielä pääse irti työkuvioista. Mikäli tallilla on eri vuoroja, voisi ravipäivien jälkeen joku raveissa olleista mahdollisesti tulla myöhemmin alkavaan vuoroon, jolloin yö ei jää ihan niin lyhyeksi. Työnantajan tulee puuttua, mikäli työilmapiirissä on ongelmia. Ammattiliitot ovat työntekijän tukena ja työehtosopimuksessa määritetään esimerkiksi työajasta. Hevosalat kuuluvat puuliittoon.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti